فهرست مطالب

نقد ادب معاصر عربی - پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آیت فتحی کندوله*، جهانگیر امیری، تورج زینی وند، علی سلیمی صفحات 1-24
    دیرزمانی است که هزار و یک شب، به عنوان میراث ادبی، الهام بخش آثار نویسندگان متعددی در شرق و غرب قرارگرفته است. بی شک نویسندگان معاصر جهان عرب نیز برای بیان دغدغه های فکری، رنج ها و خواسته های خود و جوامعشان، از سرمایه های داستانی این شاهکار ارزشمند به دور نمانده اند. "مبارک ربیع" نویسنده مغربی، در رمان "بدر زمانه"، دو حکایت را در پی هم آورده که در حکایت دوم با بهره گیری های هنرمندانه از داستان شهرزاد و شهریار، اثری اجتماعی- تربیتی خلق کرده است. پی بردن به انگیزه نویسنده در الهام گیری از هزار و یک شب به ویژه افسانه شهرزاد و دریافت عناصر روایتی که اغلب همسو با عناصر روایتی این شاهکار شکل گرفته، ضرورت انجام پژوهش حاضر را به روش توصیفی تحلیلی تبیین می سازد. به نظر می رسد که ساختار روایتی اثر- باوجود شخصیت هایی همچون شهراموش و بیروز و...، صحنه پردازی هایی که در زمان و مکان بسیار دور، ناشناخته و گاه هراس انگیز رخ داده، تعدد دو حکایت واقعی و اسطوره ای که به تناوب آورده شده، طرح حکایت اسطور ه ای دوم  با رابطه علی و معلولی و زبان روایت که بر نقل و قول شفاهی متکی است -  در پیوند با هزار و یک شب و افسانه شهرزاد قرار دارد. پیرامون محتوای اثر باید گفت نویسنده با توجه به آموزه های جامعه شناسی و روان شناسی اش و در پیوند با محتوای داستان شهرزاد و شهریار، مسایل تربیت کودک، منزلت زن و خردورزی وی، نقش رهبر جامعه  در سعادت یا ناکامی مردمان و رویارویی دو نیروی خیر و شر را مورد اهتمام قرار داده است.
    کلیدواژگان: رمان عربی، هزارویک شب، افسانه شهرزاد، بدر زمانه، مبارک ربیع
  • فاطمه پیری، علی اکبر احمدی چناری*، عبدالباسط عرب یوسف آبادی صفحات 25-48

    فراداستان به داستان هایی اطلاق می شود که به شکلی آگاهانه توجه خواننده را به تصنعی بودن داستان جلب می نماید. فراداستان تاریخ نگارانه با برساخته نمایی رویدادهای تاریخ و تلفیق آن با داستان، خواننده را در درک رخدادهای تاریخ دچار تردید می سازد. ادبیات عربی طی قرن بیستم در سایه تحولات ادبیات غرب، دستخوش تغییرات مهمی شد و داستان پردازان به شکل چشمگیری از جریان پست مدرنیسم ادبی تاثیر پذیرفتند. "عذابات المتنبی فی صحبه کمال ابودیب والعکس بالعکس" اثر«کمال ابودیب» (1942م) داستان پرداز و منتقد سوری را می توان به لحاظ ساختار و محتوا، در زمره چنین آثاری به حساب آورد. ابودیب در این اثر تلاش می کند با دستمایه قراردادن رخدادهای دوران متنبی، شاعر بزرگ عرب و پیوند زدن آن با تجربه معاصر به معرفت نوینی از انسان معاصر، جهان هستی و تاریخ عرب برسد. در پژوهش حاضر تلاش بر آن است تا با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، این اثر از جنبه های فراداستان تاریخ نگارانه موردبررسی قرار گیرد. نتایج نشان می دهد «ابودیب» با بازخوانی شخصیت های تاریخی از دوره ها و تمدن های مختلف و برهم زدن نظم خطی رخدادهای تاریخی و فروپاشی زمان تاریخی سعی بر انکار آگاهانه رخدادهای دوران متنبی دارد و با کمک این ابزار، غایت مندی تاریخ را به چالش کشیده و با درهم شکستن مرزهای مکانی، زمینه چندخوانشی را درخواننده پدید می آورد.

    کلیدواژگان: فراداستان، فراداستان تاریخ نگارانه، فروپاشی زمان، کمال ابودیب، عذابات المتنبی
  • قاسم مختاری*، کلثوم غلامی صفحات 49-75
    کنش روایتگری و کانون روایت یکی از مباحث مهمی است که در دهه های اخیر مورد توجه روایت شناسان مختلف قرار گرفته است. از آن جمله «ژرار ژنت» نظریه پرداز معروف فرانسوی می باشد که به ارایه طرحی کامل و جامع جهت بررسی متون روایی پرداخته است. وی در نظریه خود به جایگاه راوی در روایت و چگونگی مورد مشاهده و ارزیابی واقع شدن افراد و وقایع داستانی می پردازد. به عبارتی تمرکز ژنت بر تمایز میان دیدن وگفتن در روایت است، مساله ای که در زاویه دید نادیده گرفته شده؛ از این رو نوشتار حاضر درنظردارد با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی ، رمان بطله کربلاء نوشته عایشه عبدالرحمن را بر اساس نظریه کانونی سازی ژنت بررسی کند. هدف این پژوهش سنجش میزان بهره مندی داستان از اصول روایی و شیوه های مختلف کانونی سازی جهت انتقال افکار و اندیشه های نویسنده و ارایه فضایی واقعی و ملموس از واقعه عاشوراست. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که نویسنده با بهر ه گیری از راوی دانای کل و دیگر کانونی سازی ها به شکل ترکیبی در ارایه روایتی زنده و پویا و متناسب با محتوای واقع گرایانه آن موفق بوده است.
    کلیدواژگان: روایت در داستان، کانونی شدگی، نظریه ژرار ژنت، عایشه عبدالرحمن، بطله کربلاء
  • زهرا وکیلی نوش ابادی، علی نجفی ایوکی*، اسدالله بابایی فرد، مریم جلائی صفحات 77-105
    نظریه ی زیبایی شناسی انتقادی مکتب فرانکفورت، به هنر به مثابه ی یک مقوله ی مستقل می نگرد و بر اصالت آن تاکید می نماید. بر اساس مبانی این نظریه، موفق بودن یک اثر هنری در گرو سازش نکردن با ناسازگاری ها و عدم تاییدآن هاست. ادونیس به عنوان شاعر نوگرای معاصر عربی، با بهره گیری از ساخت های جدید زبانی، بر آن است تا امکان های جدید شعری را تجربه کند. زبان انتقادی وی، نظام ساکن و تاییدگر سلطه را به لرزه درمی آورد، تناقض های موجود در جامعه را افشا می کند و می کوشد تا جامعه ای بر پایه ی عدالت، آزادی و اندیشه ورزی بنا نماید. در پرتو اهمیت مساله، پژوهش حاضر تلاش دارد تا براساس نظریه ی زیبایی شناسی انتقادی و با روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی اشعار انتقادی ادونیس در دفترهای شعری «اغانی مهیار الدمشقی»، «تنبا ایها الاعمی» و «هذا هو إسمی» بپردازد؛ دفترهایی که در آن شاعر قضایای موجود در جامعه را به چالش می کشد و برای بیداری و روشنگری انسان معاصر و آشنایی وی نسبت به آزادی و شهامت انتقاد نسبت به نابسامانی شرایط حاضر در جهت رسیدن به جامعه تلاش می نماید. بررسی نمونه های شعری شاعر، نشان دهنده ی آن است که ادونیس به استقلال هنر، باور دارد و کوشیده تا ملت عرب را بیدار سازد. او نپذیرفته که یک شاعر در قید و بند باشد، از حکومت یا حاکم خاصی دفاع نماید و یا وامدار شخص یا اشخاصی باشد؛ بلکه از نظر او وظیفه شاعر این است تا ضمن سلطه ناپذیری، در برابر هر نیرویی که انسان را محدود می سازد و آزادی وی را سلب می کند بایستد و با آن جریان به مبارزه برخیزد.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی انتقادی، مکتب فرانکفورت، سلطه ناپذیری، ادونیس
  • عارفه خمر زابلی، علی اصغر حبیبی*، مجتبی بهروزی صفحات 107-137

    آنیاگرام (Ennea gram) یکی از الگوهای شناخت شخصیت در روانشناسی نوین است. الگوی تیپ شناسی اینیاگرام دارای نه تیپ شخصیتی: اصلاح طلب، یاری گر، موفقیت طلب، فردگرا، فکور، محتاط، خوشگذران، کنترل گر و صلح طلب می باشد که با به کارگیری آن می توان سطح سلامت هر فرد را از میان سطوح 3گانه سالم، حدوسط، ناسالم اینیاگرام شناخت. «سعود السنعوسی» (1981-) از جمله نویسندگان معاصر کویت به شمار می آید. رمان «ساق البامبو» یکی از مشهورترین رمان های او است که به واسطه مطرح نمودن مساله هویت کارگران مهاجر آسیای شرقی در کویت و توجه نویسنده به نگرش رواشناختی در پردازش شخصیت های داستان، قابلیت بررسی رواشناسانه بر اساس الگوی اینیاگرام را دارد. پژوهش پیش روی با تکیه بر روش نقد روانکاوانه و آماری تلاش می کند تا سطوح سلامت شخصیت های رمان «ساق البامبو» را بر اساس تیپ های نه گانه آنیاگرام واکاوی نماید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که 11 شخصیت با 11/61 درصد کل شخصیت ها سطح متوسط سلامتی را به خود اختصاص داده اند و 6 شخصیت با 33/33 درصد در سطح سالم و 1 شخصیت با 55/5 درصد در سطح ناسالم جای گرفته اند؛ همچنین مشخص گردید که «هند الطاروف» با 15 بسامد در سطح سالم، «عیسی الطاروف» با 91 بسامد در سطح متوسط و «میندوزا» با 17 بسامد در سطح ناسالم، به ترتیب سالم ترین، متوسط ترین و ناسالم ترین شخصیت های رمان براساس الگوی مذکور می باشند و طبق آمار، بیشتر شخصیت های رمان در سطح متوسط سلامت به طرف سالم قرار دارند.

    کلیدواژگان: نقد روانشناختی، سطوح سلامت، اینیاگرام، سعود السنعوسی، ساق البامبو
  • الهه ستاری، حسین شمس آبادی*، طاهره میرزاده صفحات 139-161
    به هرگونه از فهم و بیان مفاهیم انتزاعی و ذهنی که در قالب مفاهیم ملموس تر که سبب تجسم مفهوم ذهنی  مورد نظر می گردد، طرحواره ی تصویری می گویند. این نوع طرحواره بر صحنه سازی و تجسم استوار است و ادیب برای ساخت چنین تصویرهایی، از آرایه های بلاغی و صنایع بدیعی بهره می گیرد که بدون استفاده از آنها، ساخت تصویری از مفاهیم مورد نظر کامل و تاثیرگذار نیست. این انگاره ی استعاری، از اشیاء و طبیعت به چند شکل مختلف انجام می گیرد که در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی، تنها سه شکل از آن یعنی طرحواره ی حرکتی، حجمی و قدرتی در دفتر شعری "لیس للمساء إخوه" از شاعر لبنانی، ودیع سعاده، مورد بررسی قرار می گیرد و از خلال تحلیل این طرحواره ها، نقش و اهمیت صنایع و آرایه های بلاغی نظیر تشبیه، انگاره و غیره در تشکیل و ساخت آن، مورد عنایت قرار می گیرد تا این پندار تقویت گردد که طرحواره های تصویری که جزیی از استعاره شناختی است، بی ارتباط با الگوهای بلاغی کهن نیست. یافته ی پژوهش نشان می دهد ودیع سعاده در تصویرسازی کولاژگونه و ناهمگون با اتکاء بر مفاهیم و الگوهای فکری جهان پسامدرن چون اضطراب، دوگانگی و با توجه به رویکرد سیاسی اشعار و توجه به مفاهیمی چون مبارزه، وحدت و غیره، از طرحواره های تصویری مختلفی بهره گرفته که برای تجسم هرچه بیشتر آنها، از صنایع بدیعی و آرایه های ادبی متنوعی استفاده نموده است.
    کلیدواژگان: مفاهیم ذهنی، طرحواره های تصویری بلاغی، ودیع سعاده، لیس للمساء إخوه
  • پریسا نقدی پور، فرهاد رجبی*، سیده اکرم رخشنده نیا صفحات 163-184
    مقوله فرودستی، به عنوان یکی از اصلی ترین مباحث فمنیسم اجتماعی، در آثار و نظریه های ادبی مورد توجه است. فمنیسم گرچه دارای ابعاد و موضوعات مختلف است، اما به نظر می رسد نتیجه تمام قضایا و دغدغه های فمنیست ها اعتراض به جایگاه زن در تاریخ و جهان معاصر است. جریان فمنیسم، با فراز و فرودهای خود، بعد از حضور در ادبیات غرب، در حوزه ادبیات عربی نیز از جانب نویسندگان زن با جدیت بیشتری دنبال شد. از برجسته ترین این نویسندگان "نوال السعداوی" مصری است. او تحت تاثیر جایگاه نازل زن مصری، به طور خاص در رمان "الحب فی زمن النفط" به دنبال دستیابی به هویت زن بوده، بر این باور است که در سایه توجه به حقوق اجتماعی زن، دستیابی به هویت و در نتیجه خروج وی از مقام فرودستی، محقق می گردد. چنین رسالتی در رمان «سعداوی» در ابعاد مختلف قابل بررسی است. این نوشته بر آن است تا با بررسی مقوله فرودستی زن و پرداختن به خاستگاه و پیامدهای آن، تصویری از تلاش زن برای دستیابی به هدف یاد شده ارایه دهد، لذا پس از ارایه مختصری درباره فمنیسم اجتماعی و رمان «سعداوی»، مقوله فرودستی را با استفاده از شیوه توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار می دهد. نتایج نشان می دهد با توجه به مبانی نظری تحقیق، مفهوم فرودستی در رمان حاضر، تحت تاثیر محورهای زن و وابستگی، برساخته ذهنی مردان، مردسالاری و ذهنیت قدرت طلبی مردانه و سیطره بر مساله آموزش زن قرار دارد.
    کلیدواژگان: فرودستی زن، نوال السعداوی، الحب فی زمن النفط
  • نعیمه غفارپور صدیقی*، وحید مبارک، محمد ایرانی صفحات 185-205
    در عصر اسطوره ، نام کارکردی جادویی و پیوندی ناگسستنی با صاحب نام داشت. با پایان یافتن این عصر، کارکرد جادویی نام به کارکردی ارتباطی فروکاست؛ اما با ورود رمان به زندگی انسان و تصاحب جایگاه اسطوره، نقش و جایگاه نام به رمان انتقال یافت. بنابراین، بررسی نشانه شناختی نام در رمان می تواند مخاطب را به لایه های معنایی پنهان رهنمون شود و رویکرد نشانه شناسی ثانویه که رولان بارت در بررسی نظام های اسطوره ای از آن کمک می گرفت، برای این بررسی کارآمد است؛ در این رویکرد، نشانه های برآمده از نشانه شناسی اولیه در مرحله ی دوم به مرتبه ی دال تنزل یافته و مجددا نشانه شناسی می شوند. بر همین اساس، این مقاله قصد دارد با روشی توصیفی-تحلیلی، در رمان الطریق نجیب محفوظ، با بررسی پیوند دال نام با مدلول صاحب نام در شخصیت های کلیدی صابر، سیدسید رحیمی، الهام، بسیمه عمران و کریمه، به نشانه شناسی اولیه این شخصیت ها بپردازد؛ سپس بر اساس ارتباط دال و مدلول در نشانه شناسی اولیه، شخصیت ها را به دو دسته تقسیم کند. در این دسته بندی سیدسید رحیمی و الهام که شخصیت و نامشان در پیوند مستقیم با یکدیگر است، در یک دسته و بسیمه عمران، کریمه و صابر که پیوند وارونه ای با نام خود دارند، در دسته ی دیگری قرار گرفتند. سپس هر دسته در تقابل با دسته ی دیگر، به مثابه دالی در نظر گرفته شده و به جستجوی مدلول های آنها پرداخته می شود. دال ها، با نشانه شناسی ثانویه، دلالت های تاریخی-اجتماعی گوناگونی در جوامع و انسان شرقی پیدا کردند که نشانگر موقعیت سرزمین های عربی در گذشته و اکنون است و این مقاله به کشف معانی برآمده از آنها اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی ثانویه، نام، رمان الطریق، نجیب محفوظ
  • نرگس انصاری* صفحات 207-231
    شعر مقاومت، شعری معنامحور تلقی می شود که به واسطه داشتن مرجع بیرونی، کارکرد ارجاعی آن در اولویت بوده، اما در عین حال دارای کارکرد ادبی و شعری نیز است؛ لذا در این نوع ادبیات چالش میان تعهد و زیبایی، نویسنده را در فضای بینابینی قرار می دهد تا در گزینش زبان شعری اش در نوسان باشد؛ نوسان بین تعهد به واقعیت و واقع نمایی و میل به زیبا سرودن که تحلیل زبان شناسی و نشانه شناسی با کنکاش در زبان اثر و کشف رابطه آن با معنی این نوسان شاعر را هویدا می سازد. رویکرد نشانه شناسی ریفاتر با تاکید بر دو محور پیام، خواننده و خوانش دقیقی که در زبان اثر دارد، شیوه ای مناسب برای نشان دادن این چالش در شعر مقاومت است. پژوهش حاضر تلاش دارد با روش توصیفی -تحلیلی  قطعه شعر «الصامدون» از عبدالقدوس عاملی شاعر مقاومت لبنان را که پس از ایام جنگ 33 روزه لبنان سروده است، بر اساس این رویکرد مورد نقد و بررسی قراردهد تا با توجه به نظام نشانگانی شعر، چگونگی تمایز مرز میان کارکرد ارجاعی و ادبی روشن شود. بر اساس داده های این پژوهش، شعر عاملی، در تقابل دوگانه ای میان صراحت گویی و ابهام قرار گرفته است. بخش هایی از متن که با تقلیدی از واقعیت بیرون، بهره کمتری از ادبیت برده، در خدمت کشف معنی از قسمت هایی است که با ساختار لایه ای و داشتن دلالت های پنهان، تنها با تحلیل دقیق زبانی قابل دسترس است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، ریفاتر، شعر مقاومت لبنان، الصامدون، عبدالقدوس العاملی
  • مینا غانمی اصل عربی، رسول بلاوی*، ناصر زارع صفحات 233-254
    مردسالاری، بسیاری از ایدیولوژی های مرتبط با جنبش فمینیسم را تشکیل می دهد که پدرسالاری و سلطه و اقتدار دودمانی نیز در ذیل همین مجموعه جای می گیرند. این اقتدار مردانه ریشه در سلطه گری مرد و سلطه پذیری زن دارد؛ بدین معنا که مرد بر پایه باورهای فرهنگی و سنتی، خود را تنها قیم و عهده دار زن معرفی می کند. باری، زنانی که تا گذشته نه چندان دور خود را تابع مرد می دانستند، امروزه ادبیات و خاصه شعر را دستمایه تحقق آرمان برابری خود و مردان قرار دادند. ناریمان علوش شاعر معاصر لبنانی، از زنان شاعری است که برای رسیدن به چنین آرمانی در شعر خود از این درونمایه بهره گرفته. این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی، از رهگذر شعر ناریمان علوش به دنبال پرداختن به نگرش و باوری است که جوامع سلطه جوی مردسالار نسبت به زنان و نقش کلیشه ای آنان دارند همچنین در پی نقد مولفه های زن ستیزانه ای است که سلطه جویی و خودبرتر بینی مردان و نابرابری ها، تحقیرها و زن ستیزی جنسیتی، قانونی و عاطفی در حق زنان از آن مولفه ها به شمار می آیند. یافته های پژوهش نشان می دهد که مردسالاری، بستر بسیاری از تبعیض های جنسیتی و نابرابری ها در حق زنان است. از آنجا که شاعر از یک سو نگاهی منفی به هویت سنتی زن دارد و از دیگر سوی، خواستار اصلاح  شماری از آداب و رسوم سنتی است، چاره را در جستن طرحی نو برای هویت زنان می داند.
    کلیدواژگان: مردسالاری، پدرسالاری، فمینیسم، سلطه گری، ناریمان علوش
  • حجت رسولی*، سیده فیروزه حسینی صفحات 255-280
    به کارگیری انواع تکنیک های زبانی از سوی شاعران، با هدف ارایه یک اثر فاخر، امری است قابل تعمق. بسیاری از شاعران برای بیان مسایل جامعه با استفاده از انواع شگردهای زبانی، احساس و اندیشه خود را به مخاطب انتقال داده اند. از میان آنها می توان شاعر عراقی محمد مهدی جواهری را نام برد؛ اشعار او از حیث محتوایی و ساختاری در خور توجه است. اما باید دید جواهری از چه ابزارهای زبانی، برای ارایه ی اندیشه هایش  بهره برده است؟ پژوهش حاضر کوشیده تا بر مبنای نظریه ی آشنایی زدایی و به روش تحلیلی- توصیفی، شواهدی از هنجارگریزی نحوی و واژگانی را در قصیده ی "طرطرا " از این شاعر ارایه دهد. نتایج حاصل نشان داده است فرهنگ غنی جواهری، تسلط او بر متون دینی قرآن و نهج البلاغه، احاطه ی او بر ادبیات کهن و برخورداری وی از علوم نحوی و دایره ی واژگانی گسترده، از مهم ترین عواملی هستند که موجب شدند تا جواهری از شگردهایی همچون اسالیب تکرار، تقدیم و تاخیر، ساخت ترکیبات جدید و کاربست واژگان کهن در جهت متفاوت ساختن زبان شعری اش بهره ببرد. او قصد دارد با برجسته نمودن پیام های متنی در قالب عباراتی خاص، ذهن مخاطب را به پیام های درونی متن رهنمون کرده و به تامل بیشتری نسبت به اوضاع جامعه وا دارد و وجهه ی قصیده را نیز حفظ کرده باشد. او با ارایه ی چنین اسلوبی، موجب ارتقاء اشعار خود و تازگی شکل بیانش گردیده و خواننده را از معنای سطحی، به درک معنای عمیق رهنمون می سازد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عراق، محمد مهدی جواهری، طرطرا، هنجارگریزی واژگانی، هنجارگریزی نحوی
  • شهلا شکیبایی فر*، محسن سیفی، علی نجفی ایوکی صفحات 281-306
    نشانه شناسی لایه ای با زیرساخت رمزگان، زبان، گفتار و بافت در پی ارایه تحلیلی دقیق از متن است. در چارچوب این نظریه سطوح متنی  با خوانش گفتاری نشانه ها در قالب رمزگان، ایجاد می گردند و هر نشانه در تعامل گفتمانی به متن تبدیل می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر آن است که بر اساس روش تحلیل نشانه شناسی به خوانش لایه ای زمان در نمایشنامه «العصفور الاحدب» پرداخته شود و ضمن تبیین مهم ترین نشانه های زمانی، نحوه سازمان دهی آنها و ارتباطشان با دیگر سطوح نشانه ای از قبیل صحنه، شخصیت، کشمکش و مکان، مورد واکاوی قرار گیرد. یافته های تحقیق نشان می دهد میان عنصر زمان با لایه های دیگر ارتباطی متقابل وجود دارد. این عنصر گاهی به صورت صریح و در محور هم نشینی و گاهی به شکل ضمنی و در محور جانشینی، سبب پیشبرد سطوحی همچون دکور، نور، صدا و...  می شود. آن سطوح در ساماندهی و گزینش مولفه های زمانی تاثیر بسزایی دارند. زمان چرخه ای نسبت به دیگر انواع زمان کارکرد گستره تری دارد. با تکیه بر یافته های تحقیق و با توجه به تحلیل نظام دلالی متن، ریشه این امر در بحران های سیاسی اقتصادی جوامع عربی جستجو می شود.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی لایه ای، زمان، نمایشنامه اجتماعی، العصفورالاحدب، محمدالماغوط
|
  • Ayat Fathi *, Jahangir Amiri, Toraj Zinivand, Ali Salimi Pages 1-24
    Since long, A Thousand and One Nights, as a legacy of folk literature, has inspired the works of many authors everywhere in the world. Contemporary writers in the Arab world have certainly not missed the fictional assets of this valuable masterpiece to express their intellectual concerns, sufferings, and desires. Mubarak Rabie, the writer of the novel Badr-e zamaneh,  has integrated the two anecdotes into one theme. He has created a socio-educational work with artistic uses of Shahrzad and Shahriar's story. Using a descriptive-analytical method, the present research seeks to understand the author's inspiration from A Thousand and One Nights, in particular the legend of Shahrzad, and then detect the narrative elements that are often in line with those of this folk masterpiece.  As it seems, the story in the work, despite characters such as Shahramush and Bayruz, takes place in a very distant, unknown, and sometimes frightening time and place. The multiplicity of the two real and mythical anecdotes, the causal relationships and the language of the narration that resembles oral narration connect Badr-e Zamaneh to A Thousand and One Nights and the myth of Shahrzad. In terms of the content, the author is interested in the sociology and psychology of Shahrzad and Shahriar's story, the issue of child rearing, the status of woman and her rationality, and the position of the community leader in providing people with happiness and failure. He has focused on the confrontation between good and evil forces.
    Keywords: Arabic novel, Thousand, One Nights, The legend of Shahrzad, Badr-e Zamaneh, Mubarak Rabie
  • Fatemeh Piri, AliAkbar Ahmadi Chenari *, Abdolbaset Arab Yusof Abadi Pages 25-48

    Metafiction is a form of literature that emphasizes its own artificiality in a way that continually reminds the reader of the fictitiousness of the work. Historiographic metafiction is a term used for works of fiction which combine the literary devices of metafiction with historical fiction. The contributors maintain that the Arabic literature reflects the Western postmodern conditions without denying its own traditions. As such, the Arabic literature paves the way for an important cultural dialogue between East and West. The novel Al-Mutanabbi's suffering with perfection of Kamal Aboudib and vice versa, authored by Kamal Aboudib,a Syrian narrator and critic, is one of the works of Metafiction in terms of structure and content. The author has attempted to describe the events of Al-Mutanabbi's life, the great Arab poet, and relates him to the problems of contemporary man, the world and Arab history. In this research, based on the descriptive-analytical method, we try to find the historical aspects of metafiction in this fiction. The results of the research indicate that the use of historical characters from different periods as well as the deliberate denial of some real events in the life of the poet refers to the future perspective of the history. It is also shown that many of the writing scruples and conventions available in history books have been violated by postmodern writers. Indeed, they have crossed the boundaries of time and place.

    Keywords: Metafiction, Historiographic metafiction, Al-Mutanabbi, Kamal Aboudib, Al-Mutanabbi's suffering
  • Qasem Mokhtari *, Kolsom Gholami Pages 49-75
    The narrative function and the narrative focus are among the important topics that have attracted the attention of various scholars in recent decades. Among them is Gerard Genette, a well-known French theorist, who has presented a comprehensive and complete plan for the study of narrative texts. In his theory, he addresses the position of the narrator in the narration and how the events and characters are observed and evaluated. In other words, Genette's focus is on distinguishing between seeing and speaking in the narrative; an issue that has been ignored from the narration point of view. Hence, the objective of the present study is to use the analytical-descriptive method to explore the novel of Batlat-ol Karbala written by Aisha Abd al-Rahman, one of contemporary Egyptian literary figures, based on the Genette’s theory of focalization. The aim of this investigation is to measure the extent of using the principles of narrative and various ways of focalization to transfer the thoughts and ideas of the author. The results show that the author, through using third-person narrative and the other focalizations, has achieved a combined way of presenting a live and dynamic narrative which is appropriate with its realistic content.
    Keywords: Narrative style in the story, Focalization, Gerard Genette’s theory, Aisha Abd Al-Rahman Batlat-ol Karbala
  • Zahra Vakili Noosh Abadi, Ali Najafi Ivaki *, Asadollah Babaiefard, Maryam Jalaye Pages 77-105
    The critical aesthetic theory of Frankfurt school regards art as an independent field and emphasizes its genuineness. According to this theory, success of a work of art depends on irreconcilability to compatibilities and disapproval of them. Ali Ahmad Saeid, a contemporary Arab poet, has been considered as a modernist in Arabic literature, and he has tried to use new language structures to experience new poetry. His critical language shakes the dominant ruling system and reveals the contrasts in the society. He tries to create a society based on justice, freedom and thinking. This research seeks to review Adonis's critical poetry in his anthology based on critical linguistics and the conceptual analysis method. The chapters of his book of poems challenge the events in the society, raise public awareness and awaken the society so as to criticize the current turbulent situation freely. The research gives evidence that the poet not only believes in the independence of poets of the government or certain people but also regards this as a poet’s duty to stand against any force which restricts him.
    Keywords: Critical aesthetic theory, Frankfurt school, Intolerance, Adonis
  • Arefa Khmmarzaboli, AliAsghar Habibi *, Mojtaba Behroozi Pages 107-137

    The Enneagram is one of the templates for personality recognition in modern psychology. The Enneagram typography has nine types of personality including reformist, helper, ambitious, individualist, thinker, cautious, extravagent, controlling, peaceful. By using these nine types, one can recognize every person's level of health through the three levels of the Enneagram. Saud al-Sanousi is a contemporary Arab writer one of whose most prominent novels is Saq al-Bamboo. It addresses the identity issue of East Asian migrant workers in Kuwait and presents their social and psychological crises alongside internal conflicts. Therefore, the novel is worth examining on the basis of Enneagram theory. This research uses a psychoanalytical and statistical method to explore the health levels of the characters of the novel based on the nine Enneagram personality type.. The results indicate that eleven characters have the average level of health, six are at a healthy level, and only one character is in unhealthy conditions. It was also found that Hind, with the frequency of 15 is at a healthy level, Issa with the frequency of 91 at a medium level, and helth and Mindoza with the frequency of 17 are the healthiest and most unpleasant characters of the novel based on the Enneagram theory. Statistically, most of the characters are from averagely to completely healthy.

    Keywords: Psychological Criticism, Health levels of personality, Enneagram, Saud al-Sanousi, Saq al-Bamboo
  • Elaheh Sattari, Hossein Shamsabadi *, Tahereh Mirzadeh Pages 139-161
    An image schema refers to any understanding or expression of abstract or subjective concepts in the form of tangible concepts that conjure up the intended mental concepts. This type of schema is based on scene-making and imagery. To make such images, poets make use of a set of rhetorical and literary devices without which the construction of images out of the intended concepts will be incomplete and ineffective. This metaphorical account of objects and nature takes place in several different ways. This study examines only three forms of schemas, namely kinetic or rotational, volume, and power in the book of poems Laysa Lil Massa’ Ikhwah by the Lebanese poet Wadi Sa’ad. Throughout the analysis of these schemas, the role and importance of rhetorical devices such as similes and metaphors to form and make the schemas are also examined. The purpose is to reinforce the notion that image schemas, which constitute part of the cognitive metaphor, are not unrelated to ancient rhetorical patterns. The findings of the study show that, in accordance with the concepts and thought patterns of the post-modern world such as anxiety and duality and with regard to the political nature of his poems and his attention to concepts such as fighting and unity, Sa’ad has employed different image schemas through collage-like and heterogeneous imagery and has used various rhetorical and literary devices for greater imaginative effects.
    Keywords: Mental concepts, Rhetorical-image schemas, Wadi Sa’ad, Laysa Lil Massa’ Ikhwah (Evening has no brothers)
  • Parisa Naghdipour, Farhad Rajabi *, Seyyedeh Akram Rakhshandehnia Pages 163-184
    Subordination, as an important topic of social feminism, is widely dealt with in literary works and theories. Although feminism has different dimensions and themes, it seems that the result of all the feministic concerns is the protest at the woman's lower position in the history and the contemporary world. The feminism, with all its ups and downs, after experiencing Western literature, was followed seriously by women writers in the Arabic literature. A well-known writer in this field is Nawal el-Saadawi from Egypt. She is impressed by the position of the Egyptian woman and, specifically in the novel Al-Hobb fi Zaman-al-Naft seeks to retrieve the woman's identity. She believes that, in the light of the social rights of the woman, achieving her identity occurs only as a result of leaving her subordinate position. This approach can be viewed in various aspects of her novel. The present study aims to investigate female subordination and its results as well as provide an image of women's efforts to achieve their desired goal. So, after a brief overview is given of social feminism and Saadawi’s novel, the concept of subordination is examined using the descriptive-analytic method. The results show that, according to the theoretical foundations of the research, the concept of subordination in the present novel is affected by women’s dependence, the mental construction of men, patriarchy and male power, and the control on women's education.
    Keywords: Subordination, Woman, Nawal Saadawi, Al Hobb fi Zaman al-naft
  • Naimeh Ghaffarpoor *, Vahid Mobarak, Mohammad Irani Pages 185-205
    In the age of myths, a name had a magical function and an inseparable connection with its owner. As this age ended, the magical function of the name reduced to a communicative function. With the advent of the novel in human life, however, the role and the place of the name were transferred to the novel. Therefore, the semiotic study of the name in the novel can lead the audience to hidden semantic layers. The secondary semiotic approach that Roland Barthes used to study mythical systems is of use for this study too. In this approach, the signs derived from the initial semiotics are reduced to the signifier level in the second stage and they are semiotic again. Accordingly, this article uses a descriptive-analytical method to examine the novel The Search for the connection between the signifier and the signified in the key characters of Saber, Seyyed Seyed Rahimi, Elham, Basimeh Imran and Karimeh. These characters are then identified. On the basis of the signifier-signified relationship in early semiotics, the characters are divided into two categories. In this classification, Seyyed Seyed Rahimi and Elham, whose personalities and names are directly related to each other, are placed in one category, and Imran, Karima, and Saber, who are inversely related to their names, are placed in another category. Then, each category is considered as a signifier in contrast to the other category, and their signified meanings are examined. With secondary semiotics, the signs find various socio-historical implications in Eastern societies. This indicates the position of Arab lands in the past and present. The present study is dedicated to discovering the meanings derived from them.
    Keywords: Secondary semiotics, Name, The novel The Search, Naguib Mahfouz
  • Narges Ansari * Pages 207-231
    Poetry of Resistance is considered to be a meaning-based poetry with its referential function being superior to its poetic and literary functions due to its external references. In this type of literature, the challenge between commitment and beauty places the author in an in-between space so as to have varied choices in his or her poetic language. This is a fluctuation between commitment to reality and realism and the desire to write a beautiful poem. Linguistic and semiotic analyses of a literary work and the exploration of its relation to meaning can reveal the fluctuation of the author.. Riffaterre’s semiotic approach, while emphasizing the message and the reader as well as the precise reading which affects the language, is a good way of illustrating this challenge. Through a descriptive-analytical approach, this paper seeks to analyze and criticize the ode Samedon written by the resistance poet Abdul Quddus al-Ameli after the 33-day war in Lebanon. As the findings show, Ameli's poem depicts the paradoxical encounter between openness and ambiguity. Parts of the text mimic the external reality and, therefore, have benefited less from literature. These parts aim to explore the meaning of the parts that have layered structures and hidden implications. The implications are identified only through careful linguistic analysis.
    Keywords: Semiotics, Riffaterre, Poetry of resistance, Abdul Quddus al-Ameli
  • Mina Ghanemi Asle Arabi, Rasoul Balavi *, Naser Zare Pages 233-254
    Male domination and the patriarchal systems related to it are the major arguments associated with a feminist movement. Man’s hegemony is based on the law of the dominant and the dominated, which has been established by some traditional perceptions of ​​man’s guardianship over women. The female was subordinate to the man until she found a literary device with which to give herself an opportunity to achieve equality with him. Among those who have enjoyed this opportunity is the Lebanese poetess Nariman Alloush, whose poetic experience deserves to be studied. The purpose of this study conducted through the descriptive-analytical method is to  clarify the perception of patriarchal societies that still believe in the stereotyping of women and their secondary role. Also, we try to criticize the cases of predominance and inequality between men and women as a result of depreciation and sex pressures, patriarchy, and inequality in laws and emotions. It is concluded that patriarchy is a combination of all the pressures and forms of dominance. Parental persecution in Nariman’s poetry is a prelude to other persecutions and inequalities. The poet's view of feminism is a negative view that calls for a reform. Therefore, she criticizes the obedient traditional woman and offers some solutions that helps to delineate a new identity for that woman.
    Keywords: Androcentrism, Patriarchy, Feminism, Dominance, Nariman Allush
  • Hojjat Rasooli *, Seyyedeh Firoozeh Hossaini Pages 255-280
    The use of various linguistic techniques by poets, with the aim of presenting a magnificent work, is something worth pondering. Many poets have conveyed their feelings and thoughts to the audience to express the problems of the society by using various linguistic stunts. In this regard, the poems by the Iraqi poet Mohammad Mehdi Javaheri are noteworthy in terms of content and structure. But what linguistic tools has Javaheri used to present his ideas? The present study seeks to provide evidence for the syntactic and lexical abnormalities in the poem Tartra based on the theory of de-familiarization and through the analytical-descriptive method.The results show that the rich culture of Javaheri, his mastery of the religious texts of the Qur'an and Nahj al-Balaghah, his awareness of ancient literature as well as his wide syntactic  vocabulary knowledge are the major factors that have led him to use techniques such as repetition, presentation and delay, making new combinations and using old words to differentiate the language of his poetry. By emphasizing text messages in the form of specific phrases, he intends to guide the audience's mind to the inner messages of the text and to make the readers think more about the situation of the society, thus to preserve the image of the poem. By presenting such a style, he promotes his poems and the novelty of his expression and guides the reader from a superficial meaning to a deep understanding of the meaning.
    Keywords: Contemporary Iraqi poetry, Mohammad Mehdi Javaheri, Breach of lexical, syntactic rules
  • Shahla Shakibaee Far *, Mohsen Seifi, Ali Najafi Ivaki Pages 281-306
    Layered semiology serves to analyze a text exactly using the substructures of symbols, language, speech and context. In the framework of the theory, text layers are created by the spoken consideration of signs in the form of symbols, and the signs are changed into text in speech interaction. The purpose of this study is to consider the layer of time in the play Humpback Sparrow through a semiotic analysis and explain the most important time signs, how to organize them, and their relationships with the other levels of signs such as scenes, characters, conflicts and places. The research findings show that there is a correlation between the element of time and the other layers. This element sometimes implicitly and in the axis of substitution causes the promotion of surfaces such as decor, light and sound. Those levels have a great impact on the organization and selection of time components. Cyclic time has wider applications than other types of time. Based on the research finding and according to the evidence in the text, the root of this issue should be sought in political and economic crises of Arab societies.
    Keywords: Layered semiology, Time, Social-critical play, Humpback Sparrow, Muhammad Al-Maghout